Translate

divendres, 31 de gener del 2025

L'Oratori de Sant Felip Neri, una aproximació a la seua història 3a. Part / Cap. I

 Treball Publicat per l'Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Lliris d'Alcoi 
en la Revista Lilia  de 2024 (pàg. 97 a 107) 
en l'epígraf «La Música de Inspiración Mariana»  

Cap. I.- Introducció / Joaquim Martí i Gadea / Francesc Sarrió - VAP-100

III Centenari i Coronació
de la
Mare de Déu dels Llirtis
Imprenta T. Jordá
Gentilesa d'Amelia Terol Pérez

Encete el treball d’enguany recordant el nostre paratge de la Font Roja amb una breu però particular narració de Joaquim Martí i Gadea, escriptor, folklorista i rector nascut en la veïna població de Balones el 15 de juliol de 1837.

Naix en lo barranch del Molinar, á uns tres quarts d’ eixa ciutat, propet de la preciosa ermita de la Purísima, tan venerada dels alcoyans, ahon sosuí el prodigi d’ aparèixer tres imágens d’ ella en tres lliris que se trobaren entre les bròses y mates del Carrascal.

Allí van á fer romeries, paelles y una funció solemne el día de la festa, rahó per la qu’ es pròu coneguda en tota la comarca, qu’ es també lo que m’ hos ha mogút á dedicarli estes línies y la copla consabuda;

La Fònt Ròja d’ Alcòy

             es punt molt visitat,
            sòls per la capella
               qu’ á la Vèrge an alçat.

Y ademés per l’ allicient que presten lo bonico del paisage, la hermosa cascada, la bondat de les aygües y la ben provista hospedería.

Conque anímense els escursionistes, que no s’ arrepenedirán d’ anar per allí.

Santuari
de la
 Font Roja
Aquest personatge a més de desenvolupar amb molta fe i gana la seua llavor pastoral i social i considerat un dels màxims representants folkloristes de la literatura valenciana, ens ha llegat una extensa producció amb la llengua que des de sempre s'ha parlat i que reflecteix gràficament á fi de qu' el poble sapia son pasat, unich mitj de voler com se deu á la térra del  (xe).

Després d’haver gaudit de la lectura d’aquest relat, amb el següent gràfic recordarem esquemàticament els cinc oratoris que hem tractat en les edicions de la Revista LILIA de 2022 i de 2023, per centrar-nos seguidament en els que ens endinsarem enguany

v  Gràfic dels Oratoris interpretats en la Congregació valenciana (autor i any d’estrena)

v  Recordem ...

Per a donar una millor informació al lector, quan ha sigut possible, incorpore en cada oratori, el seu Íncipit Literari que és el primer mot que l’encapçala tenint en compte que aquest, descriu les primeres paraules que en els llibres antics, l’identificava davant la manca d’un títol específic.

Tanmateix l’Íncipit Musical compleix amb la mateixa funció que el literari però reflectit amb solfa, és a dir, les primeres notes d’una melodia serveixen per a identificar la part musical d’un oratori o d’una altra obra.

Com hem recordat diverses vegades, l’estructura musical dels oratoris es basa en la successió de distintes seccions: parts instrumentals amb els recitatius, àries, duos, trios, tonades, seguidilles, passatges corals i altres formes no específiques, les quals es compaginen amb les fonts literàries com les al·legories morals i hagiografies sense oblidar els textos de la Bíblia, emprant-se quasi sempre la forma poètica sense cap o poca secció narrativa.

Esquemàticament, els oratoris amb un estil netament hispànic, l’arieta i el recitat comparteixen funcions, separant-se així del model italià que si empra en l’arieta el discurs expressiu, i el recitatiu en el narratiu. Malgrat això, amb aquesta tònica, algunes vegades Ortells ha situat pasajes narrativos con recitados y pasajes meditativos con arietas (Isusi/Villanueva 2020:126), però és des de 1715, amb La Gloria de los Santos de Pere Rabassa (del qual parlarem pròximament), quan el model italià comença a implantar-se, i és des de llavors, quan conviuen cronològicament les dues formes al menys des d’un punt de vista literari.

Com ja sabem, el primer Oratori que es va interpretar en territori hispànic, es va representar en l’Iglesia de la Real Congregación de San Felipe Neri de Valencia, sent el Mestre de Capella de la Catedral valenciana, Antonio Theodoro Ortells el qui va compondre i dirigir en 1702 El Hombre Moribundo.

Ressenyar què Reducido à Concento músico, els més de 33 oratoris interpretats per primera vegada en la Congregació valenciana entre 1702 i 1780, es van repetir alguns d’ells altres vegades, com el compost per Pedro Martínez de Orgambide en 1704 i 1713, com també referir, que es van representar en altres Congregacions de Sant Felip Neri.

Excepte l’Oratorio Sacro a la Pasión de Cristo Nuestro Señor, La Gloria de los Santos i el d’aquest treball (Afectos de una ...) que estan complets, és a dir amb les particel·les musicals i el versos, dissortadament, en molts altres només romanen custodiats les parts literàries.

Les poesies líriques estrenades a València, es van imprimir per Antonio o Jayme de Bordazar, Vicent Cabrera i la Vídua de Bordazar, i que d’aquestes composicions, únicament s’han recuperat contades particel·les manuscrites que s’imprimien com els llibrets dels versos, és a dir, en format de quartilla (8ena. part d’un plec de paper).

v  Francesc Sarrió i Joseph de San Juan

Francesc Sarrió - Segle XVII - XVIII

Oratori "La Batalla de los Angeles"

Capella de Sant Miquel d’Alcoi

L’Arcàngel Sant Miquel està representat amb ales i armadura de general romà 
i està brandant una espasa a la mà dreta i vegem baix d’ell sota els peus 
un monstre que simbolitza un dimoni al que subjecta amb una cadena.

--oOo--

L’Arcàngel Sant Miquel 
des de Mitjans del S. XIV és el patró  
dels paraires de la vila d’Alcoi.

Reducido à Concento MúsicoFrancesc Sarrió va compondre aquest Oratorio que se cantó en la Iglesia de la Real Congregación de San Felipe Neri de la Ciudad de Valencia, año de 1712.

Imprès per Antonio Bordazar junto al Palacio Arzobispal, aquest oratori creat per a sis veus, representen a Sant Miquel1 que és interpretat per la veu del Contralt; als dos Àngels els donen veu els dos Tiples; Luzbel que és executada per la veu del Contrabaix i els dos Dimonis. són declamats pels Tenors primer i segon.

Pel seu títol, podem perfectament raonar que tracta de la batalla o lluita emprada pels Àngels de Déu amb l’ajuda de Sant Miquel contra els Dimonis i Luzbel, per tant a més dels poemes lírics transmesos per cadascun dels personatges, cobra una important rellevància la lluita de versos que interpreten el Cor dels Àngels: enlairats pel Contralt i els dos Tiples i el Cor dels Dimonis, vocalitzats pel Contrabaix i els dos Tenors.

Destacar la força del Cor amb tots els personatges que inicien l’oratori amb el següent Íncipit literari: La rebelión más fiera, que puso en turbación toda la Esfera, dexando por despojo, al eterno escarmiento del abismo.

A més d’aquest oratori i del que vam recordar en la Revista Lilia de 2022 i que tristament no es conserven les parts musicals, en 1690 compuso parte de la música para la representación de La fiera, el rayo y la piedra de Calderón que se realizó en el Palacio Real (torrente / Dir.casares 2006:423-24) i diverses obres sacres: Misses, una en do Major a 9 veus amb òrgan i baix continu. Versos: (Domine ad adjuvandum a 12v i instruments). Motets: (Audite coeli a 12v òrg i bc.). Magnificats: (a 12v òrg i bc). Salms: (Beatus vir. a 12v òrg i bc.). Antífones: (Salve Regina a 8v bc). Villancets: (Amor divino, Solo), ... (incloc només un títol de cada composició) i afegir que algunes d’elles romanen en varis arxius eclesiàstics valencians.

Ressenyar que no se sap ni el lloc ni la data de naixement i de mort, però si sabem que entre altres, va exercir d’organista en les Esglésies dels Sants Joans i de Sant Martí de València i des de 1717 en el Convent de las Descalzas Reales de Madrid, per més tard, romandre com a mestre de Capella en la Catedral de Palma de Mallorca.

Salut, Poesia i Música, i com va dir Sant Felip Neri SIGUEU BONS … SI PODEU.

v  Postil·les 

1.       L’Arcàngel Sant Miquel, considerat Princep dels Àngels, és el protector de l’Església universal. És el primer dels set arcàngels juntament amb Rafael i Gabriel acceptats pels cristians, jueus i mahometans, sent el vencedor en la lluita contra els dimonis i/o Luzbel.

Representat amb ales i armadura de general romà..., també el trobem amb una llança a la mà dreta i a la mà esquerra una balança en les que pesa les ànimes que adopten formes humanes en el dia del “Judici final” i que el dimoni estirant, intenta endur-se-les a l’infern.

En la “Jerarquia angèlica”, els arcàngels pertanyen al 2n. esglaó després dels Principats i abans dels Àngels de la “Jerarquia Inferior”.

La Bíblia ens diu que la “Jerarquia angèlica” està constituïda per nou cors o ordres: Suprema (Consellers), Mitjana (Governadors) Inferior (Ministres). Amb tres cors cadascuna, tots ells formen la “Cort Celestial”.

La Bibliografia / Cibergrafia està reflectida en el III Capítol del treball


Enllaços dels altres capítols.


Cap. II.- Joseph de San Juan

Oratori: Afectos de una alma Reconocida al beneficio de su justificción en el exemplar de Santa Maria Madalena (sic)- 1715/ 1716


 Cap. III.- Joseph de San Juan / Bibliografia - Ciberhgrafia

Oratori: Triunfo de la Gracia Divina, representada en el martirio de la Gloriosa Santa Bábara - 1732