Translate

dilluns, 23 de desembre del 2024

Altres expressions musicals

  Una Tetralogia d’expressions amb música i paraules / 4a. Entrega

Amb dues reflexions d'Ernest Llorens Climent i de Vicent Andrés Estelles, finalitze aquesta tetralogia de treballs que he dedicat amb diverses parèmies o frases fetes a les "Expressions amb música i paraules", les quals estan inserides en el meu bloc "Música Festa i Parèmia".

Els quatre treballs amb aquesta temàtica estan publicats en la web de  Radiobanda, mitjà de comunicació que aglutina les noticies relacionades amb el mon musical i bandistic.

Per a gaudir d'aquest treball (VAP 108) cal clicar en aquest enllaç:

ALTRES EXPRESSIONS MUSICALS

A més adjunte els enllaços de Radiobanda dels altres tres treballs:

NOMES XIULANT, XIULET

VISTA, OÏDA I VEU

SO - SONORITAT - AFINACIÓ - TO - SOROLL - TOCAR 

O si prefereixen, també poden gaudir dels treballs a través d'aquest bloc.

A continuació acompanye l'article d'Ernest Llorens del qual he seleccionat la reflexió que encapçala el treball.

Salut i Música. 




dimecres, 4 de desembre del 2024

Només xiulant, Xiulet!

 Una Tetralogia d’expressions amb música i paraules / 3a. Entrega

Bombo de canya,
bombo de cartó,
la Música Vella
al carré Majó.

El següent treball ha sigut publicat en  Radio Banda el dia 16 de novembre de 2024 (VAP 107). Així mateix cal recordar que en la seua web, aquest mitja de comunicació reuneix totes les noticies relacionades amb el món musical i bandístic.

Aquests versos inclosos en la marxa composta per Gregori Casasempere Gisbert, titulada “Desperta’t Alcoi – Els xiulitets”, que a més, ens apropa amb diverses melodies a la nostra idiosincràsia, el canten i l’interpreten els músics de la Banda Primitiva d’Alcoi el Diumenge de Glòria en la “Processó dels Xiulitets”, sent acompanyats en senyal de goig i alegria, pel so bulliciós de centenars de xiulitets que s’assemblen al peculiar cant dels ocells i en la que rememorem la Resurrecció de Jesús.

Ressenyar que aquests xiulitets estan fets de terrissa i en forma de botija.

Amb aquest record de sons vius i colors brillants, seguidament i amb el monogràfic, només xiulant, xiulet!, recordarem que mitjançant l’aire que insuflem (o a l’inrevés) a través dels llavis, com també amb els dits o les mans en la boca, gaudim de l’art de XIULAR, destresa que com tots sabem, consisteix en emetre una diversa i cromàtica gamma de melodies agradables (o no) a més d’una habilitat per xiular diverses consignes o senyals.

Amb el XIULET o XIULITET, instrument musical fabricat de diverses formes i mides, revivim infinitat sons que emulen l’original gràcies a l’aire que s’introdueix per l’embocadura, el qual pega contra la vora de l’orifici d’eixida o directament a l’instrument.

A més, destacar que gràcies a un mecanisme afegit, els efectes sonors que provoquen, imiten situacions quotidianes, als cants dels animals o altres sorolls indeterminats que s’inclouen en infinitat de composicions musicals.

Així mateix, podem dir que el simple acte de xiular posa en èmfasi, la nostra capacitat de rememorar situacions agradables, harmonioses i plenes d’emocions, com també desencadenar reaccions no previstes i/o reprovables, i fins i tot, amb del so d’un “xiulet” als nostres nassos, apareix una cosa tant imprevisible com sorprenent.

Afegir que PITO és el nom col·loquial del xiulet.

I com tots els “pitos” ja estan fets, recordarem què:

-        Al músic amb poc gust, no és difícil xiular-lo. (Recorda la importància de la qualitat en l’art musical sentenciant al músic per la seua falta de sensibilitat i de saviesa artística).

(Ai d’aquell que no pense així!).

Per continuar amb:

-        Bé balla si la sort li xiula. (El Talent o l’habilitat no sempre influeix en l’èxit, la sort també juga un paper important, és a dir, que amb la sort de cara, les coses ixen millor del que u podria esperar).

-        De mal barro, malos pitos. (Adagi que utilitza el fang i els pitos per manifestar que l’esforç o els mitjans dedicats, determina el seu resultat final).

Venta del Moro (Plana d’Utiel-Requena).

-        El cervell dret, cantar a la taula i xiular en el llit. (Les expressions cervell dret, és a dir, conforme a la raó i al seu fi, s'associa amb la creativitat artística i el pensament intuïtiu. cantar a la taula, representa una actitud desenfadada i espontània i xiular al llit, indica una relaxació i un enfocament informal.

   Per tant, la suma del tres factors parlen d'una persona amb un comportament lliure i una mentalitat oberta).

-        El qui tinga el xiulitet, que xiule; i el qui no el tinga que cride. (Tant d’una forma com d’una altra, ens convida a viure el moment sense barreres ni preocupacions, i així celebrar-lo amb alegria).

A Alcoi, tant si es te xiulitet com si no, aquesta frase mostra l’entusiasme dels veïns que celebren la Resurrecció de Jesús amb festa, crits i xiulitets.

-        El qui té pito, pita. (Amb les influències o els recursos, el qui té poder pren les decisions que més li convenen per aconseguir tots els seus objectius).

-        Entre pitos i flautes. (Es refereix a una situació en la que s’empra més energia de la que es necessària i que complica allò que semblava ràpid i senzill).

-        Fet amb fusta de xiulets, tot s’ho pren a la lleugera i no es preocupa gens. (Tindre una ànima alegre i desenfadat, és a dir juganera i lliure com el so d’un xiulet.

-        Giulali, que té agonia. (S’aplica en tò de guassa ó burlesch als sorts, per no ouir lo qu’ els dihuen sinós después de pegarlos molts crits, y també dels que fan el sort de conveniència).

Acudit de Joaquim Martí i Gadea, folklorista i literari nascut a la població de Balones (El Comtat) en 1837.

-       Importar un pito. (Dóna a entendre que la rellevància d’un assumpte és mínima i poc important).

-        Mor el qui xiula i viu el qui piula. (Ens recorda la importància d’actuar sempre de forma positiva front a les queixes o les adversitats).

-        Qui neix xiulet (xiulitet), mai no arriba a trompeta. (Cadascú té el seu caràcter i és difícil canviar-lo dràsticament, per tant, suggereix que ens acceptem tal com som, amb totes les nostres virtuts i tots els defectes).

-        Tenir el pito acatarrat. (Irònicament en un pla lleuger i col·loquial i sense donar detalls específics, suggereix un patiment íntim per cert problema).

-        Xiular-li a algú. (Segons la intenció o la situació en que es produeix serveix per a mostrar la desaprovació o el descontent, com també s’utilitza per a cridar a algú -de manera ràpida- i fins i tot es fa fer servir com una forma de coqueteig o flirteig).

-        Xiular com el vent. (Amb el seu so incessant, fluid i suau, metafòricament evoca sentiments de misteri i llibertat, que també el podem associar al vent que xiula per espais oberts o paisatges malenconiosos).

-        Xiular i crits de cançó, pertanyen al ball de camperols. (Aquesta forma d’expressió forma part de l’ambient musical en el caràcter comunitari de la gent del camp),

Les anteriors parèmies i els seus comentaris, les trobarem recollides (conjuntament amb altres) en l’enllaç Expressions amb música i paraules del meu bloc Música, Festa i Parèmia, així mateix, els convide a llegir l’últim treball d’aquesta Tetralogia, en el que recordarem altres dites d’aquest “Moviment”.

Salut i Música