Translate

dilluns, 9 de desembre del 2013

UNISON: LA UNIÓ MUSICAL I LA FILÀ LLANA

 VAP 20

Periódico CIUDAD de Alcoy el 20 de març de 2011

            Amb motiu del bicentenari de la participació de la Filà Llana en les festes de moros i cristians en honor a sant Jordi, i donat el vincle que la uneix amb la Societat Unió Musical d’Alcoi, s’ha seleccionat un repertori de tota l’antologia musical existent i  vinculada a aquesta filà per oferir un gran concert, en el qual trobem obres dedicades a la Filà Llana, de les quals la major part són composades per músics alcoians.
Tal esdeveniment mereix un comentari per parlar del concert i de la Filà Llana,  que al UNÍSON continuen avui en dia vinculades des de fa més de cinquanta anys. I vostès es preguntaran, que vol dir aquesta expressió?.

UNÍSON: Aquest terme musical defineix a un conjunt de veus o d’instruments musicals que produeixen la mateixa nota. Tanmateix, també expressa el caràcter, l’arranjament de parers, de sentiments, d’afinitat ...

Doncs bé, a continuació vaig a comentar breument algunes de les composicions interpretades al llarg del concert.

Com tots sabem, aprofitant l’esdeveniment del bicentenari de la filà, es va estrenar la marxa mora titulada “Primera de Lana” del compositor José Albero Francés, la qual està caracteritzada per la magnitud, la serenitat i la sumptuositat pròpies d’aquest tipus d’obres. Cal mencionar del mateix autor la interpretació de la coneguda marxa mora “Llanero i President”, que amb senzillesa i bon gust reflecteix el ritme d’una percussió brillant amb unes melodies cantables i apegaloses, que contrasten amb els forts plens de metalls vibrants.

La interpretació de la marxa mora de Bernabé Sanchís “Campamento árabe”, va ressaltar pels valors d'originalitat, d'elegància i d’inspiració àrab.

Convé destacar la marxa mora “Músic i Llanero”, dedicada al músic de l’entitat i llanero de cor, Manolo Juan Rico, i que fa referència a una frase dita per ell, “Sóc Músic i Llanero”, i que la seua interpretació va calar en l’ànima de tots els espectadors. Esta obra és de Rafael Mullor Grau, que amb el seu concepte musical, va desenvolupar una idea, combinant els ritmes àrabs característics amb uns sons simultanis, dissonants i diferents, per crear una atmosfera emotiva i espectacular.

Pel que fa al pasdoble-marxa de Pilar Mompó Aracil titulat “Comparsa de Llana”, considerada com un joguet musical, on les melodies, enginyoses i efectistes, donen un aire elegant quan s’interpreta. (Cal recordar que son pare, José Mompó Colomina va ser director d’aquesta Banda de Música des de 1927 a 1952).
El pasdoble “Abando” de Camilo Pérez Laporta, reviu tota la trajectòria musical del autor, on s'aprecia tan la senzillesa artística com el bon gust en l'escriptura musical. (Cal recordar entre les seues obres, “La Canción del Harén”, “Fontinens” i “El Capitán”).
De José Carbonell García es va interpretar “Altruismo y Gratitud”, pasdoble fruït de la seua fecunda llavor, i que destaca per la seua tècnica i per la varietat de matisos.
No hem d’oblidar que la banda al complet va saber preparar per a l’ocasió un bon programa, en el qual ens va fer gaudir una vegada més de la seua esplèndida interpretació musical.
Per concloure i com l’esdeveniment ho requeria, el concert va finalitzar amb una interpretació apoteòsica de l’Himne de Festes, al uníson per la banda i pels assistents.
Salut i Música.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada