Translate

divendres, 8 d’octubre del 2021

MÚSICA, FESTA I PARÈMIA – UN BLOC TEMÀTIC PER A GAUDIR DE LES NOSTRES ARRELS

 UN BLOC TEMÀTIC PER A RECORDAR MÉS DE 5000 PARÈMIES O FRASES FETES

Presentació resumida

VAP 63

Música, Festa i Parèmia”, un bloc on podran gaudir de més de 5000 parèmies o frases fetes en les quals els protagonistes són els músics, la música, els instruments musicals i les nostres tradicions com els balls, les cançons, les festes religioses i laiques, les endevinalles, ... totes elles arreplegades al llarg de més de 20 anys i què ens porten a les comarques d’on procedeixen atès que amb elles, viatgem des del Rosselló i les Illes Balears i la Sardenya fins al Baix Segura i el Carxe emprant clar està, les llengües que compartim, incloent l’aranès, l’alguerès, la llengua churra i algunes pinzellades d’italià i d’anglès.

Reflectir que aquest treball l’estructurat com un Programa de mà, tan freqüent en els programes dels Concerts de Música, així mateix, vull destacar la reflexió de Pau Casals i Defillo: ah!, si cada home -cada dona- estimés amb tot cor la seva terra, les seves tradicions, la seva llengua!. Cadascú al seu lloc, com en una Orquestra ... Quin acord s'obtindria, sent aquest axioma el que ens ha mostrat el camí per a recopilar i plasmar didàcticament aquest recull, treball temàtic que el podrem gaudir des de la “Pàgina d’inici o presentació”.

Organitzat el recull en dues parts, la 1ª part està dedicada musicalment a els Mestres, els Músics i la Música, per a continuar amb els Instruments musicals (Corda, Vent metall i fusta, Percussió, Teclat, ...)  i un moviment dedicat a les Expressions amb Música i Paraules. 

En la 2ª part, dedicada a les Nostres Tradicions  gaudim amb les parèmies que parlen del Cantar, del Ballar, de les Festes (Laiques i Religioses), Pasqües, Nadal, Sants, Misses i Processons, Déu, ... a més descobrim un variat i divertit repertori de col·loquialismes en els moviments dedicats als Versos i Cançons i un Repertori d'endevinalles que completem amb els Animalets que emeten cants. 

A més de les anteriors entrades, en trobem altres que complementen el treball, com un xicotet repertori de Cites, Adagis i Epitafis, un particular i perspicaç Pròleg, regal del meu estimat amic Ernest Llorens, la Parèmia, La Festa de Sant Joan Baptista, Jo mateix (amb un resum meu personal i musical), finalitzant el treball amb una Graella Musical, el Glossari i la Bibliografia.

Amb l'objectiu de rememorar el nostre llegat cultural, atès que la llengua, la música i les festes que celebrem són patrimonis vius, estimats i dinàmics, encapçalem temàticament cada entrada amb un fragment de música, una frase, un vídeo o una fotografia on diversos enllaços recordaran a compositors, músics, escriptors o poetes, nascuts o vinculats amb tots nosaltres i descrivim d'una manera senzilla, qui són els músics, definint que és la música, els violins o els timbals, o que representen les diverses festes tan laiques com religioses, ...

Com a síntesi, podem afirmar que aquesta compilació constitueix una obra concreta i extensa tan per les parèmies reflectides com pel seu origen poblacional, així mateix, cal afegir que a causa de la vasta i diversa bibliografia consultada, com també de la col·laboració recollida de viva veu, ens ha estat impossible citar a tots els seus autors i a tots els personatges d'aquest recull i reiterar que aquest treball, sempre en continua evolució NO ha tingut cap fi lucratiu i que el dediquem, a l'amic i a l'amant de les nostres arrels, sense cap diferència geogràfica i social.

Programa de mà de Música, Festa i Parèmia

  Treball inserit en   Pàgina66   i en  radiobanda  (versió llarga)

Salut, Parèmia i Música.