Translate

dissabte, 2 de setembre del 2023

ELS GÉUS D’ ALCÒY / LA MARE DE DEU D’ AGRES

 Benvinguts i Ben trobats 

a aquest 4r treball (VAP 92 JMG) de recerca i de recopilació de narracions, tòpics poblacionals, acudits, metàfores, etc. originals de Joaquim Marti y Gadea, i que publique regularment amb la col·laboració de Pagina)66

Quan cliqueu sobre l'anterior enllaç. gaudireu metafòricament d'una canso á la valensiana que versa d'Aquells qu' intenten burlarse dels alcoians a causa del malnom  festiu y bromesch de Geus (xeus), narració que a continuació recordarem i que l'autor a titulat Els Géus d' Alcòy.
Altar del
Convent de la
Mare de Déu d'Agres
Seguidament amb una Cuarteta que parla també dels Cheus i de les ronques, donarem pas a la llegenda o el miracle que va succeir en la veïna població d'Agres en la nit del 31 d'agost de 1484, quan la seua Mare de Déu s' en pasá d' Alacant á la muntanya d' eixe poblet., convertit-se aquest en un singular lloc de pelegrinatge.
Aquestes narracions originals de Joaquim Martí i Gadea només pretenen apropar-nos a la seua obra literària, escrita en un temps on les normes gramaticals actuals no existien i per tant, estan redactades á fi de qu' el poble sapia son pasát, únich mitj de voler com se deu á la terra del Gé (xé), és a dir, reflectides gràficament, parla de la gent dels pobles de les nostres comarques.
Amb les Nostres Tradicions, Salut i Música.

divendres, 1 de setembre del 2023

EL TERRER D’ ALCÒY / BALONES, TROÇOS (Ó RETALLS) DEL NÒSTRE POBLET / TARARÁ Y TARARÚ, TOT VE Á SER Ú (03)

 Benvinguts i Ben trobats 

a aquest 3r treball de recerca i de recopilació de narracions, tòpics poblacionals, acudits, metàfores, etc. originals de Joaquim Marti y Gadea, i que publique regularment amb la col·laboració de Pagina)66

Quan cliqueu sobre l'anterior enllaç. gaudireu de dues Cansons á la valensiana que ens endinsen subtilment en temàtiques electorals gens pasades de moda on la lley en chamay (mai) s'aplica alli ahon tots son criminals. ... y mos trahuen coses noves ya vistes en temps pasát. 

El Terrer en un dia de mercat.
Principis Segle XX
Gentilesa d'Oscar Cortell

A més, coneixerem més extensament El Terrer d' Alcòy i la població de Balones la patria gica ó el punt ahon naixqué Joaquim Martí i Gadea per finalment, parlar dels destarifats que canten Tarará y Tararú, tot ve á ser ú.

En les narracions d'aquest treball (VAP 91 JMG), s'ha usat el valencià que s'ha parlat sempre i que el seu autor reflecteix gràficament per parlar de la gent dels nostres pobles.

Amb les Nostres Tradicions, Salut i Música.