Translate

dimarts, 26 de març del 2024

Per a recordar! - La Unió Musical d'Alcoi en el seu concert

Després d’algun temps de només gaudir de la música interpretada pels músics de la Societat Unió Musical d’Alcoi en els tradicionals concerts d’Exaltació a la Música Festera, i amb el record sonor i afectiu d’Iñaki Lecumberri Camps, director que ens ha acompanyat durant els últims sis anys en aquesta llavor artística, enguany, fidel a aquesta cita anual, vull compartir amb vostès aquest concert que vàrem “sentir” el diumenge 17 de març de 2024, dirigit ell, per Rafael M. Garrigós García, nou director de la banda al qual vull donar de tot cor la benvinguda.

 Si RECORDAR, paraula derivada del llatí -RE- (de nou) i -CORDIS- (cor), significa TORNAR A PASSAR PEL COR referint-se a l'òrgan on es creia que es trobava la memòria, (però si que gaudim del COR com a centre dels afectes i de les passions), en el concert RECORDAREM
Ciutat de les Arts i les Ciències
Jardí del Palau de les Arts
València
amb totes les composicions interpretades, tot el que representa EIXOS PRIVILEGIS i EIXOS SENTIMENTS, a més, RECORDAREM diverses dades representatives de les obres.
        Aquest treball VAP-102 el podem llegir en els dos següents enllaços

Radio banda  

PAGINA66

Quines són les dues composicions que s'han interpretat en el concert que atresoren un nexe comú amb una ciutat andalusa?, o en quina Marxa cristiana sorgeix musicalment el caràcter històric de la Filà Vascos?, i fins i tot, quina Marxa cristiana sembla que s'allunya d'ella alhora què, musicalment s'apropa i és una marxa cristiana?.

En el treball trobaran l'explicació.

Salut i Música.


dimecres, 31 de gener del 2024

Una aproximació al Jesuset del Miracle i a Joan Prats de malnom, Joan Cresòl

Altar de l'Església del
Monestir del Sant Sepulcre
Enguany rememorant el 456 Aniversari del robatori del Santíssim Sagrament en el temple parroquial d'Alcoi i la posterior troballa en casa d'un veí de la vila nomenat Joan Prats, he volgut inserir una narració del rector i literat Joaquim Martí y Gadea. Així mateix, he volgut inserir en el treball d'una forma esquemàtica, l'ampla i extraordinària tasca d'investigació que han realitzat diversos religiosos i historiadors que han tractat aquest trist i controvertit episodi i que ha publicat 
PÀGINA66 en el seu mitja de comunicació. (En les hemeroteques es poden consultar aquestes i altres dades d'aquests i d'altres autors que no apareixen en el treball). 
VAP 101 JMG 
L'enllaç en PÀGINA66 és el següent:
Una mirada en temps passat

Recorde que al voltant de 1960, en la última setmana de gener era habitual que els alumnes i els mestres de les Escoles Nacionals d'Alcoi(1), férem la visita a l'església del Monestir del Sant Sepulcre per a rememorar la Història del Jesuset del Miracle.
Aleshores i una vegada en l'església, asseguts als bancs i tots en silenci, esperaven al rector, en aquell temps José Botella Martín que eixia de la sagristia per a dirigir-se al púlpit amb gran solemnitat.
Púlpit o trona de
l'Esglèsia
Una vegada damunt la trona, situada ella a certa altura sobre els banquets i amb tots els xiquets asseguts, ens contava, dramatitzant amb molta fervor i religiositat, tot el succés del robatori i la posterior recuperació del Santíssim Sagrament.
Ressenyar que en aquestes rememoracions mai no coincidíem en l'església les xiquetes i els xiquets atès que la narracions d'aquest succeït es feien en dies separats, això si, tots els que romaniem en el temple eixos dies,  no tindríem més de 9 o 10 anys i escoltaven al rector amb interès i curiositat i algun que altre amb por i nerviosisme per aquest fet que va ocórrer a Alcoi.
Cal dir que entre altres, un dels moments més significatiu d'aquesta història, era quan amb el dit, el rector i amb una actitud prou vehement, feia el gest que va executar el Jesuset inclinant-se i marcant el lloc on es trobava amagat el Reliquiari amb el Calze, en aquell moment i amb tota la candidesa i honestedat del món, tots nosaltres ens alegraven perquè una vegada més, trumfava el valor de la fe cristiana,
Recordar que aquest trist i controvertit episodi es va produir en 1568, època molt llunyana en el temps a la forma ser i de pensar en el món actual, però en aquelles dates, el Santo Oficio o l'Inquisición tenia una extraordinària capacitat per a implantar qualsevol control religiós dins de les corones de Castella i d'Aragó i que qualsevol afronta al catolicisme, el causant del pecat era jutjat pels inquisidors i a fi de que confessara la falta i/o duguera a terme el consegüent penediment (o no), era prou freqüent castigar-lo amb el turment i depenent del "delicte", era condemnat fins i tot a mort, puniment que es va produir en aquest cas.
Postil·la (1): En el meu cas, era alumne de la popularment coneguda Escola de la Plaça de Dins o del Mestre Gonzalo Faus.

Per finalitzar el treball, en el següent vídeo gaudirem amb les imatges del lloc on es van trobar les Sagrades Formes i que posteriorment es va construir per rememorar la troballa, la Capella de l'Església del Monestir del Sant Sepulcre:

Tradició, Salut i Música.

Si alguna persona pot aportar més dades sobre la predicació del rector als alumnes en eixos dies, agrairia ho escrigueren en l'apartat de comentaris.