Translate

dimecres, 20 de setembre del 2017

MARIA DEL MILAGRO JORDÀ I PUIGMOLTÓ, UNA POETESSA EN EL SEGLE XIX - "2ª PART"

Revista LILIA  2017
      VAP 49
         Amb una gran satisfacció, vull donar-vos a conèixer que un any més, en la Revista LILIA nº 30 que edita l'Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Lliris, ha sigut publicat un treball en el qual recordarem diversos episodis de la història de la nostra ciutat.
       Enguany, tracte de la 2ª part de l'àlbum poètic escrit per Maria del Milagro Jordà i Puigmoltó dedicat A la Purísima Concepción de la Fuente Roja, i que amb el títol de "Asuntos Festivos - Charadas", ens ofereix una visió crítica i raonada de les seues creences polítiques.
       Com tots sabem, la "Charada - Xarada" és una endevinalla en què es tracta d'encertar una paraula a partir d'una indicació sobre el seu significat i el de les paraules que es poden formar prenent-ne una síl·laba o combinant-se dos síl·labes o més.
       En aquesta 2na. part, amb les quatre xarades seleccionades, recordarem diversos episodis de la història d'Espanya com també altres esdeveniments ocorreguts en l'Alcoi del segle XIX.
Padró  d'Alcoi en l'any 1846
Domicili de José Samper de las Casas
i de Mª Milagro Jordà i Puigmoltó en
la Plaça de la Constitució nº 11
       Seguidament transcric diversos però curts fragments d'aquest treball:
       .... vull reflectir que la dramàtica situació social i econòmica en la que es troben molts espanyols en el segle XIX, no permet generalment una educació digna i adequada, ...

       FIABILITAT D'UN PROJECTE .... incidir que la doctrina carlista (va estudiar en un Monestir fundat per Carlos Mª Isidro de Borbón), té en ella una indubtable ascendència, per aquest motiu he seleccionat les xarades nº III i nº XXIII en les que enjudicia la monarquia d'Isabel II.

       A ESPANYA FALTA REI (REI NA DO).... Constatar que Alcoi, durant els anys del Regnat d'Isabel II, políticament, és un reflex del que succeeix a la resta d'Espanya, on els canvis de govern s'alternen entre conservadors i liberals .... l'alcalde refusa l'exigència del coronel progressista Pantaleón Boné, llavors, la vila és bombardejada,  defensar Alcoi es cada vegada més dificil, però finalment el 3 de febrer les tropes ....
                         
       MI RE I MI SOL FA (MI REI Y MI SOLFA) o més bé  REPUBLICANO .... Aquest mateix dia, amb la votació del Congrés i del Senat (258 vots contra 30), s'instaura la 1ª República Espanyola
Placa situada en l'escala principal
de l'Ajuntament d'Alcoi
, règim Constitucional federal ....

       FUCHIREM AL CAP DEL MON VOLENT O SENSE VOLER .... El sarcasme i la sagacitat que reflecteix la nostra dama en l'anterior composició sobre Francesc Pi i Margall (1824-1901), vull equilibrar-la perfilant breument la seua biografia.
                            M'agrada en el camp estar
                            sentada baix ma primera,
                            sentir cantar la tersera,
                            Y el dos y tres arrancar; 
                            Mes crec no ham de disfrutar
                            Este estiu tan plaer
                           Pues si el tot, pucha al poder
                           Fuchirem al cap del mon
                           Viachant per la segón
                           Volent ó sense voler.
Xarada XXXV - Solució:
El ball de la Jota

       Finalment cal destacar de Maria del Milagro Jordà i Puigmoltó les seues creences i les seues vivències, a més, hem gaudit en les dues parts del treball, de la seua intensa sensibilitat "como mujer piadosa" i de la seua apassionada personalitat de "dona fidel a les seues creences i poetessa" en un segle tan convuls com el XIX. Així mateix agrair de tot cor a Pepa Botella de Castañer la seua ajuda en la solució de les xarades reflectides.
       Recordar que tot aquest interessant article, que ens convida a reflexionar sobre uns capítols de la nostra història, el podeu llegir en la Revista LILIA de 2017.
                                             Xarada, Salut i Música.

ENLLAÇOS D'AQUEST TREBALL:

1a. Part 2016: Pòrtic 2016  -  1a. E.  -  2a. E.  -  3a. E,  -  4a. E.

2a.Part 2017 (El treball complet està en l'edició en paper de la Revista LILIA)
En la última entrega insereix tota la bibliografia consultada.

5a. Entrega 2017:  Fiabilitat d'un projecte

6a. Entrega 2017:  A España falta rei (Reinado)


8a. Entrega 2017:  Fuchirem al cap del món