Translate

dimecres, 12 d’octubre del 2016

UNA FESTA GROSSA I ESTIMADA - LA UNIÓ MUSICAL D'ALCOI I ELS PREMIS 9 D'OCTUBRE DE 2016

VAP 45
Justa és la matemàtica del poble
No es trenca el càlcul per mesura noble
quan el nivell vital salva la runa
La història rodola immensament
i el resum s'enforteix en puny fervent
-pa, vi, sal i raó- de sol a lluna.
Fragment del V Sonet d'insistència (Quadern Vermell)

En aquest treball recordem la "FESTA DEL 9 D'OCTUBRE" amb la Societat Unió Musical d'Alcoi  interpretant composicions d'autors valencians sota la direcció de Gaspar Nadal Maronda.
Rememorem el 9 d'octubre de 1238 quan el rei de València Abu Yumail Zayyan Ibn Mufadaibn Yussuf Sad Judami, es rendeix al rei d'Aragó Jaume Ir.
Destaquem que aquest mateix dia celebrem el Dia dels Enamorats o Mocadorada o Mocaorà de sant Dionís.
Sintetitzem la història compartida d'Alcoi i de Xàtiva en els dramàtics successos ocorreguts entre la primavera de 1707 i l'hivern de 1708 amb Xàtiva 1707 "La Ciutat Abatuda", composició de David Penades Fasanar.
Sentim la majestuosa i expressiva "Muixeranga".
Mantenim encesa la flama de llengua i de poble amb la Lectura del Manifest.
Gaudim d'uns fragments dels poemes del nostre benvolgut Joan Valls i Jordà, Premi 9 d'octubre a títol pòstum.
Ressaltem la importància veinal de les Associacions de Veïns d'Alcoi amb el Premi 9 d'octubre.
Tot aquest esdeveniment conduït amb l'especial professionalitat d'Amalia Garrigos i Hernández                                                                                               
Aquest treball el podem llegir en el diari Pàgina66:
En aquest enllaç de pàgina 66, gaudirem en l'Acte Institucional, de la Lectura del Manifest, d'un fragment de la composició Cancons de Mare i de l'entrega dels Premis 9 d'octubre
http://pagina66.com/not/108201/musica-premis-i-manifest-damunt-l-escenari-del-teatre-calderon/
 Salut i Música

dimecres, 28 de setembre del 2016

MARIA DEL MILAGRO JORDÀ I PUIGMOLTÓ, UNA POETESSA EN EL SEGLE XIX - "1ª PART"

VAP 44
          Encetant una nova aventura, la Revista LILIA que edita l'Arxiconfraria de la Mare de Déu dels Lliris ha publicat la primera part del meu treball "MARIA DEL MILAGRO JORDÀ I PUIGMOLTÓ, UNA POETESSA EN EL SEGLE XIX".
          Com el seu títol indica, aquesta poetessa va compondre un extens àlbum de poemes amb l'objectiu de que amb la seua venda, ajudara a la restauració i reedificació del Santuari de la Font Roja, com no podia ser d'altra forma el seu títol ho diu tot: "ÁLBUM POÉTICO DEDICADO Á LA PURÍSIMA CONCEPCIÓN DE LA FUENTE ROJA".
          Primerament ressenyar que durant el segle XIX, Espanya és sacsejada per multitud de successos. Naturalment els alcoians viuran amb intensitat aquests esdeveniments, els quals els he vinculat d'una manera esquematitzada amb el periode en el qual va viure aquesta poetessa.
          Per endinsar-nos en aquest treball (de forma resumida), és primordial conèixer diverses dades de la nostra protagonista. Filla d'una de les famílies mes il·lustres d'Alcoi, va nàixer el dia 2 d'abril de 1823 i va morir el 21 de gener de 1887. Des de la seua joventut va destacar tan per la seua educació cristiana, les seues idees socials, les seues creences polítiques (com veurem l'any pròxim en la segona part del treball), com per la seua llavor altruista en favor dels més desfavorits, com per exemple la donació d'un terreny i diverses aportacions econòmiques (juntament amb el seu marit José Samper de las Casas) per construir en 1879 en l'actual carrer del Camí la Casa Asil d'Ancians d'Alcoi, (actualment Residència d'Ancians San José), en la que recapitule una gran quantitat de dades sobre la seua construcció.
          Centrant-nos en l'àlbum poètic, destaca entre altres capítols, la important rellevancia que els editors li donen a aquest singular paratge en la "Reseña Histórico-Descriptiva del Santuario de la Fuente Roja".
          Sense por d'equivocar-nos gens, l'ésser humà té el privilegi de fusionar totes les emocions i els sentiments a través de l'ànima, gràcia que en aquest cas la nostra dama ens mostra en l'àlbum poètic en les composicións que parlen de la seua família, dels seus amics, dels seus veïns i d'alguns passatges de la vida alcoiana, versos que enllace amb diversos esdeveniments que van ocórrer al segle XIX, (La Guerra del francès i les seues consequències, la construcció d'un nou cementiri a la part d'amunt del carrer de Sant Vicent, l'edificació de l'actual Ajuntament i desenvolupament d'un fet luctuós i transcendental no només a Alcoi, sinó també a la resta d'Espanya, em refereix a la Revolució del Petroli, esdeveniment ocorregut en 1873 entre els obrers, patrons i membres de l'ajuntament). en el que Maria del Milagro compon un poema titulat ""Alcoy en el día 9 de julio de 1873" i que descriu els sofriments i l'horror que van patir tots els alcoians en aquests dies.
          Recalcar la importància en aquest treball de Maria del Milagro Jordà i Puigmoltó i de l'escriptora i poetessa Pepa Botella de Castañer, autora de l'assaig "La Realidad Imaginada, Milagro Jordá y Puigmoltó".
          Finalment vull agrair a totes les persones que fan possible l'edició any rere any de la Revista LILIA el seu interés pels treballs publicats i recordar-vos que en la pròxima edició de la Revista finalitzaré el treball amb la segona part dedicada als "Asuntos Festivos - Charadas"
                                                                                                     Poesia, Salut i Música

ENLLAÇOS D'AQUEST TREBALL:
1a.Part 2016 (El treball complet està en l'edició en paper de la Revista LILIA)
En la última entrega insereix tota la bibliografia consultada.

2a. Part 2017: Pòrtic 2017  -  5a. E.  -  6a. E.  -  7a. E,  -  8a. E.







dijous, 18 d’agost del 2016

LLENÇ D'ISABEL II - Palau dels Comtes de Cervelló

Recollint informació en el Palau dels Comtes de Cervelló a València per al meu pròxim treball.
Visitar-lo pel seu gran valor posat que aquest singular palau conta molta història del nostre país.
Març de 2016.
VAP 43
INMA EN UNA SALA DEL PALAU
LLENÇ D' ISABEL I


Salut, Història i Música

diumenge, 3 d’abril del 2016

EN EL COR DE LA NOSTRA MÚSICA

Mestres i composicions 
inclosos en l'article

Com diu l’enunciat, l’objectiu principal d’aquest treball (VAP 42) és fusionar gràficament el nostre cor amb la nostra música, i està publicat en la Revista de Festes de l'any 2016 que edita l'Associació de Sant Jordi d'Alcoi.

 Per una banda, aquest òrgan, situat en el pit dels éssers humans i de molts animals, és el centre i principal agent de la circulació de la sang, i per l’altra, definint el cor com la part més íntima de l’ésser humà, és en ell on es concentren les passions, la força, els afectes de l'ànima i els sentiments morals, i fins i tot, és el nucli suposat de les facultats intel·lectuals.

Dori Cantó Vañó
Autora de la portada
   Així doncs i amb el protagonisme del nostre cor, entenent-lo sempre lligat a la nostra existència vital i a l’experiència de la pròpia realitat, he desenvolupat aquest treball vinculant-lo a la nostra música i metafòricament representat, per mitjà de les seues tres capes:

Pericardi: La Música Festera, símbol representatiu per a les festes de moros i cristians.

Miocardi: Els Músics que han fet possible aquest univers musical.

Endocardi: La membrana fina, llisa i brillant que simbolitza l’unitat musical i festera.

Per tan i per endinsar-nos en ell, clicarem en el següent enllaç de la Revista de Festes de 2016 que ha editat l’Associació de Sant Jordi d’Alcoi:

En el Cor de la Nostra Música (pàg. 160, 161 i 162)

Destacar que aquesta Revista, recull una gran quantitat d'articles, els quals parlen del nostre patró Sant Jordi, de l'evocació i del protagonisme de la festa, de la imatge i de la història de la ciutat, a més conté una extensa miscel·lània i per descomptat, tracta d'una manera clara i objectiva de totes les àrees en les que institucionalment, té competències l'Associació de Sant Jordi d'Alcoi.

Fe d’errates: L’any de composició de la DANZA COLORISTA de Rafael Mullor Grau (pàg.161) no és el correcte, sinó que va ser creada en l’any 1995 i està dedicada a la Filà Andalusos per commemorar la seua Alferesia.

Salut i Música.