Translate

dimecres, 1 de gener del 2014

CAMPANARIO DE MI PUEBLO I LA UNIÓ MUSICAL D'ALCOI

         VAP 24
Treball publicat en el periódico CIUDAD de Alcoy el 24 de març de 2012


¡Campanario de mi pueblo,
qué bien suenan tus campanas,
traduciendo de los ángeles
melodiosas serenatas!.
¡Que majestad tan sublime!.
¡Que vibración tan simpática
cuando a vuelo todas ellas
temblorean con el alba!.

Aprofitant la interpretació del meravellós pasdoble CAMPANARIO DE MI PUEBLO, compost en 1924 pel genial compositor alcoià José Carbonell García basant-se en el poema del seu oncle, l’il·lustre poeta Gonzalo Cantó Vilaplana, vull expressar el meu suport a l’excel·lent treball dels músics de la banda, i donar-li la benvinguda al director i com no, a tots els autors que han compost i componen música per a festes de moros i cristians.

El passat diumenge, 18 de març, vam assistir al primer concert d’Exaltació de la Música Festera dirigit pel nou director de la Societat Unió Musical d’Alcoi, Gaspar Nadal Maronda, concert fet amb una perfecta barreja de música d’autors de reconegut prestigi.
Abans de començar la interpretació musical, la presidenta de la Banda, Aránzazu Pascual ens va fer una breu introducció de les diferents obres del concert i a més, hem conegut una part del currículum del nou director que ha sigut presentat a tots el públic. A títol particular, la primera impressió que m’ha causat el nou director és que posseeix un excel·lent nivell musical, cosa que després ho ha corroborat amb la direcció al front de la banda. 
La banda va començar l’actuació amb la un desenfadat pasdoble titulat RIESGO del conegut i polifacètic autor Godofredo Garrigues, també autor dels pasdobles, 22 de abril, Operador, Bañeres, Mas o menos, etc.
En tot esdeveniment d’aquest caire no podia faltar una obra del mestre Amando Blanquer Ponsoda, en aquesta ocasió, la banda va interpretar una marxa cristiana dedicada al nostre paisà, professor d’Història d'Art i Acadèmic de la Real Academia de San Carlos de Valencia i de San Fernando de Madrid, Adrián Espí Valdés titulada SALMO, obra composta en l’any 1962. L’historiador musical Ernesto Valor Calatayud diu en el seu “Diccionario Alcoyano de Música y Músicos” ... son un dechado de originalidad, con un espiritu de ballet guerrero y de grandes coloraciones sonoras, referint-se també a la primera marxa cristina creada ALELUYA.
El pasdoble titulat, DORA I CUSTODIO, compost per José Alamá Gil en l’any 2011, està dedicat al matrimoni Dora Muñoz i Custodio Zarzo persones molt vinculades a la Unió Musical. En esta peça, l’autor mescla musicalment molt bé els seus orígens valencians.
Quan em vaig assabentar del currículum musical de l’autor de la marxa mora AGUEDA, vaig sentir curiositat per escoltar la marxa, i la meua opinió ha sigut positiva, ja que el criteri musical del jurat del Concurs de composició de l’Associació de Sant Jordi ha estat encertat, ja que dona una nova visió del que és una bona marxa mora en l’esquema musical actual.
En el concert van haver uns “joguets musicals” com jo nomene, per la senzillesa en que destaquen les seues qualitats musicals, com el pasdoble EL BEREBERE de Gustavo Pascual Falcó; la marxa mora ABRASSITS 15, de Rafael. M. Garrigós García; BASTAIXOS, marxa cristiana creada en 2010 per Pere Sanz Alcover; la marxa de processó SANT JORDI, de José Albero Francés, també autor de Llanero i President; i com no, la marxa cristiana del compositor Ramón Garcia i Soler, TIBI MARIAE (Per a tu Maria), que amb els canvis sonors, la melòdica dansa cortesa i efectes rítmics va captivar l’atenció del públic.
Del pasdoble MACHACO, del compositor José Rafael Pascual Vilaplana, dedicat als capitans de la Comparsa Contrabandistes de Banyeres de Mariola, cal dir que el nom de l’autor expressa sens dubte la qualitat artística d’aquesta obra. 
        El “corte” clàssic del concert es va reflectir amb la marxa mora, AL-AZRAQ. 1er. Premi del Concurs de composició de Musical Festera de 1955, obra composta per l’alcoià Rafael Casasempere Juan, notable compositor, concertista de piano i director d’orquestra.
Com a colofó del Concert, la marxa mora Al-BASORA, de Jose M. Valls Satorres, músic i compositor de moltes obres musicals per al mon de la festa de moros i cristians, obra dedicada a Vicente Blanes Llopis fester amb una gran trajectòria en la Fila Llana. D’aquesta composició amb uns criteris musicals molt equilibrats i harmoniosos, vull despuntar el so produït pel temple block, i també l’efecte sonor dels plats marcant el pas o el temps, i el bombo posant la musicadura del contratemps.
Vull felicitar a Jose M. Valls Satorres, per haver sigut recentment guardonat amb la “Peladilla d’Or” concedida pel periòdic Ciudad de Alcoy, en reconeixement a la seua trajectòria musical i als seus vincles amb la ciutat.
Com mana la tradició en aquests concerts, tot el públic amb el cap ple de bona música vam començar a cantar i aplaudir la interpretació de l’Himne de Festes, i així, amb la pell de gallina en el cos, se’n vam anar tots a dinar.
                                                                                          Salut i música.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada