Translate

divendres, 3 de gener del 2014

LA UNIÓ MUSICAL AMB ELS MASEROS, ELS GUSMANS I LA LLANA

           VAP 26    
 Periódico CIUDAD de Alcoy el 19 de març de 2013



Des del dia 1 fins al 10 de març d’enguany, han estat molts i molt variats els esdeveniments culturals que s’han celebrat en la nostra ciutat, entre altres actes, vull ressenyar el recital de Neus Ferri del dia 2, que acompanyada d’integrants de la “Ciutat Big Band” i d’altres músics ens van delectar amb peces musicals de rock, jazz, blues, etc. 
Per commemorar l’any Guiseppe Verdi (dos-cents aniversari del seu naixement), el passat dia 3 de març la “Asociación de Amigos de la Música de Alcoy”, va programar l’òpera “Nabucco”, que amb un gran èxit, va ser interpretada per la competent “Ópera 2001” amb el Cor i l’Orquestra Simfònica de Pleven.
La ciutat va retre el dissabte dia 9 de març, amb música, poesia i art, un merescut homenatge al nostre Ovidi Montllor i Mengual amb la inauguració d’una escultura de la seua imatge realitzada per Antoni Miró en l’actual Passeig Ovidi Montllor, tot això acompanyats d’una especial quantitat d’amics que es van sumar a l’acte.
I d’aquesta forma arribem al dia 10, data en que enguany comencen els Concerts d’Exaltació de la Música Festera, obrint el cicle la Societat Unió Musical d’Alcoi. 

Enguany, a més del variat repertori d’obres musicals interpretades, vull recordar l’homenatge que aquesta Banda de Música li va tributar al mestre d’Ontinyent José Maria Ferrero Pastor el dia 19 d’abril de 1971, dins dels Concerts d’Exaltació de la Música Festera i celebrat en la Glorieta. En aquest homenatge, entre altres obres interpretades, recorde amb emoció la innovadora i intrèpida marxa cristiana “Bonus Christianus” (2n. classificada en el Concurs de Musica Festera d’Alcoi en l’any 1966), el pasdoble “Daniel Juan” dedicat al seu fill mort prematurament, la marxa mora “Sauditas”, comparsa d’Ontinyent de la que va ser fundador i com no, “El Kábila”, marxa mora que va “arrasar” en la votació del II Concurs de Musica Festera d’Alcoi en l’any 1965 obtenint 910 vots dels 931 emesos. D’aquest concert guarde amb especial carinyo un programa signat pel mateix mestre José Maria Ferrero.
Respecte al concert del diumenge, els músics van iniciar les dues parts amb dos pasdobles alegres i desenfadats, “Yakka” de José R. Pascual Vilaplana  i “Andrés Contrabandista” d’Óscar Navarro González
El pasdoble “A mi Muro”, de Francisco Esteve Pastor, la marxa cristiana “Picadilly Circus” del contestà José V. Egea Insa (1er. Premi en el Concurs de composició de l’Associació de Sant Jordi en l’any 1991) i les marxes mores “Nostalgia Mora” de Gonzalo Blanes Colomer (obra premiada en el Concurs de composició de l’Ajuntament d’Alcoi en 1950) i la eternament inoblidable “Tarde de Abril” del mestre Amando Blanquer Ponsoda, són composicions que quan s’interpreten, sempre ens deixen un saborós record musical degut a l’original sensibilitat en que estan creades.
Sabent que la música és una sensació pura i sincera, com l’amor entre l’harmonia i el ritme, poc més podem dir del llegat musical del mestre Ferrero. L’entranyable pasdoble “Brisas del Clariano” i la íntima i pròxima marxa mora “UMDA”, dedicada a la Unió Musical De Alcoi, dirigides pel seu fill Daniel Ferrero Silvaje, van ser llargament ovacionades pel nombrós públic que va assistir al concert. Cal destacar que Daniel Ferrero dirigirà enguany el nostre Himne de Festes
De Rafael Mullor Grau comprove que les seues composicions, a mesura que passa el temps, guanyen en qualitat, si ja em va sorprendre amb “Heroicum” (obra inspirada en el 1er. moviment de la Simfonia nº 3 “Heroica” de Beethoven), la marxa cristiana “Eleazar”, dedicada al seu fill, em va deixar perplex, ja que sabent la seua dificultat tècnica i rítmica, és una composició que conta amb tots els ingredients per entusiasmar a tots aquells amants de la música festera. Des d’ací felicite als músics de la banda per la seua interpretació.
Continuant amb el concert, els músics van interpretar una fanfàrria treta de la música de la pel·lícula “Alatriste”, composició de Roque Baños López i amb que aquesta societat musical acompanyarà a la filà “Gusmans” en el seu any d’alferes, composició rítmicament difícil però espectacular, ressaltant el metall pel seu timbre i sonoritat, crec que aquesta fanfàrria serà atentament seguida en l’Entrada de Cristians d’enguany.  

“Llebeig”, vent càlid de component sud-oest (anomenat garbí en les comarques del nord i garbinet més al sud), es produeix com a conseqüència del moviment de borrasques a la mediterrània, amb un vent extremadament càlid, sec i amb molta pols sahariana, aquesta calima s’anticipa al llebeig, que quan arriba provoca fortes pluges. Amb aquesta explicació comprenc el treball de Saul Gómez Soler creant aquesta marxa cristiana, ja que la seua música no és només conjurar notes, sinó també saber i aconseguir harmonitzar els diferents timbres sonors. Vull destacar el so de la “trompa” cridant a la “lluita” que sobreïx per damunt de la música, aquest efecte va causar un impacte sensacional que va repercutir brillantment en el desenllaç de la composició. L’obra serà interpretada pels músics de la UMDA en la Entrada de Cristians acompanyant als Maseros en la seua capitania.
Per acabar aquest treball he de parlar de la marxa mora “Als Xaparros” composició de José Rafael Pascual Vilaplana, en escoltar-la em va semblar una marxa mora de “corte” clàssic, a més, la combinació de sons simultanis creats pels diferents instruments musicals, coordinats amb el ritme, van fer que aquesta obra em produïra un efecte extraordinari. Vull destacar que la Unió Musical d’Alcoi, acompanyarà amb aquesta obra a l’alferes moro de la Filà Llana, Carlos Aracil.
Cal destacar la qualitat i perfecte domini en la interpretació de les obres musicals per part dels músics de la banda, dirigits pel seu director Gaspar Nadal Maronda.
Com un “Manantial d’il·lusions que esclata en cançons”, el concert va concloure amb el nostre Himne de Festes.
Salut i Música

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada