Translate

dimecres, 4 de desembre del 2013

LA UNIÓ MUSICAL I ELS SEUS COMPOSITORS

VAP 16

LA UNIÓ MUSICAL I ELS COMPOSITORS QUE SÓN PART VIVA DE LA HISTÒRIA DE LA BANDA  
     Publicat en el suplement de nostra festa del Periódico CIUDAD de Alcoy el 18 de març de 2010. 

          L’aroma de les Festes a Sant Jordi comença a flairar-se pertot, és una fragància que s’escampa pertot arreu, però que sobretot, fa sentir ganes de fruir d’aquesta essència. Des de fa molt anys, aquest aroma el tenim tan impregnat, que si no el poguérem assaborir, no sé quina impressió anímica ens produiria.
          Podem dir, sense por d’equivocar-nos gens, que la composició musical és l’art que té com objectiu, la creació d’obres musicals i per això requereix de l'estudi de moltes disciplines, tals com l'harmonia, el contrapunt, la orquestració i el coneixement de formes musicals. 
          Aquest any, la Societat Unió Musical d'Alcoi, ens ha oferit el tradicional Concert d’Exaltació a la Música Festera amb una emissió de partícules musicals, una exhalació subtil de compositors, que són part viva de la història d’aquesta banda de música, no m'oblide tampoc dels mestres Antonio Mompean Valenzuela (veure nota al final del treball), José Almeria Gisbert, Benedicto Ripoll MartínezJosé M. del Valle Galvañ, Andrés Arévalo Cots, .., i tots aquests mestres i compositors, amb un nexe en comú, la seva estima per l’art de la música, i en aquest cas, la música composta per a les Festes de Moros i Cristians. I aquesta gamma d’essències musicals dirigides amb destresa per Francesc Xavier Martínez Martínez, amb l’estrena de pasdoble premiat per l’Associació de Sant Jordi l’any 2009 Llevantins del compositor Enrique Gosp Martínez  i a la marxa Cid de Pedro Joaquín Francés Sanjuán, obra que la banda interpretarà en l’Entrà de Cristians acompanyant a l’esquadra especial del 50è aniversari de la Filà Alcodianos, són les que han fet gaudir del concert a un públic entregat i que gairebé omplia el Teatre Calderón. 
      Cal ressaltar també, la figura del presentador del concert Enrique Pacheco, que amb les narracions de cada obra, ens ha endinsat hàbilment en el contingut de tot el programa. 


En el següent enllaç escoltarem a D. ANTONIO MOMPEÁN VALENZUELA, director i mestre destacat d’aquesta Societat Musical en el Programa “La entrevista del día”, realitzada per Lorenzo Rubio Orsi en Radio Alcoi amb motiu de l’homenatge que va rebre dels músics d’aquesta Societat Musical el 13 de març de 1977 per  la seua jubilació com a director de la banda.
Aquest enllaç forma part  del Projecte de la Universitat d'Alacant per la reconstrucció de la nostra història per mitjà de material sonor principalment rediofònic, centrat en els anys del franquisme i la transició democràtica "Devuélveme la voz".
       Conjuntament en aquesta entrevista, gaudim d'un resum de la trajectòria de l'emissora radiofònica EAJ-12 RADIO ALCOY.

El meu agraïment a Ràdio Alcoi, a la Universitat d'Alacant i a tots aquells que fan possible els enllaços per a completar els treballs.
Salut i Música.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada