Translate

dissabte, 30 de novembre del 2013

LA UNIÓ MUSICAL EN EL CONCERT DE SANTA CECILIA EN L'ANY 2009 - LA DIVINA COMÈDIA - SIMFONIA Nº 2 Adagi

VAP 13
                                                                                                                                30/11/2009
Periódico CIUDAD de Alcoy el 6 de deseembre de 2009

La Unió Musical va començar la seua actuació amb l’estil romàntic que caracteritza al compositor rus Rachmaninoff, que en la seua obra Simfonia n. 2, i amb la interpretació de l’Adagi, la qual considere la part més bella de l'obra, i complementada amb la sonoritat que els musics van posar en la seua interpretació, va causar tal sensació que em va deixar bocabadat pels sentiments de tendresa, de fascinació i d’admiració.

No se'm va passar desapercebut el solista de clarinet que va tocar admirablement i amb una dolçor excepcional.

No m'importa reconèixer-ho, però mai aconseguiré comprendre totalment La Divina Comèdia de Dante, sempre em perdré en el seu llenguatge, en les seues metàfores i amagatalls, per això la música composta per Robert W. Smith, que expressa de forma perfecta la llegenda, m'ha servit de gran ajuda per entendre millor l’obra literària. 

L’argument de l’obra La Divina Comèdia, ens relata el viatge de Dante per l'Infern, el Purgatori i el Paradís, guiat pel poeta romà Virgili.    

El compositor Robert W. Smith, basant-se sempre en l’argument de l’obra literària, completa la seua part musical creant el 3r. temps el qual  denomina L’Ascensió, intercalant-lo musicalment entre el Purgatori i el Paradís.

La Unió Musical a pesar de la gran complexitat de l’obra, va saber demostrar afinitat amb els ritmes i crear bellíssimes atmosferes i diferents estats d'ànim en el públic assistent. 

Es difícil ressaltar un moment especial, ja que tots els músics van estar en concordança a la magnitud de l’obra; l’oboè a l’inici de l’obra; la percussió, començant pels timbals i els moviments de les cadenes; la trompeta, les trompes, la flauta,  l’instrumentista del saxo soprano; i una menció especial, per a tots els musics quan arrastraven els peus i cantaven semblant ànimes sense esperança, el resultat era perfecte en afinació i matisació. 

La especial col·laboració de Ximo Llorens, que amb la seva veu i preparació prosòdica ens va portar a llarg de tota l’obra, aconseguint una perfecta harmonia del tex amb la música influint positivament en el resultat final. 

            Per crear una sincronització entre la lletra i la música en l’escenari, va romandre l’Obra de Dante damunt d’un faristol amb una il·luminació especial, mentre que sobre els faristols de la banda de música apareixia la solfa de l’Obra de Smith.

“La música és portadora de notes culturals, concerts, festivals, certàmens, etc. que contribueixen a enriquir l’espirit de l’home, a intuir aquest misteriós i alhora meravellós món de la música i, a conseqüència, a gaudir de les obres que la història a catalogat d’immortals”. Aquest axioma és del prestigiós musicòleg i compositor alcoià D. Lluis Blanes Arqués, que va morir el passat 19 de novembre.
Salut i Musica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada