Translate

dijous, 28 de novembre del 2013

SEGUINT EL PAS DE LA UNIÓ MUSICAL D’ALCOI

VAP 12
                      Periòdic CIUDAD de Alcoy el 27 d'abril de 2009

Seguint el pas de la SOCIETAT UNIÓ MUSICAL D'ALCOI en el Concert del 22 de març de 2009. L’elecció del programa del concert, la barreja de pasdobles, marxes cristianes, marxes mores, una fanfarria-marxa, una marxa solemne, i un pas masero, han sigut molt encertades. Totes elles amb un nexe comú -la música que s’interpreta en les nostres festes-, ... i com apoteosi, ... l’HIMNE DE FESTES.
BRISAS DEL ALBERRI, de ENRIQUE CASTRO GAMARRA ens endinsa en l’aroma dels seus sons, en escoltar els seus colors, ... una fórmula magistral que realça en el tarannà d’aquest poble. 
LA CONQUESTA composició d’ALFONS YEPES SANTAMARÍA "CHIPI", jove músic d’aquesta banda, em sorprèn en la seva marxa cristiana, per la llibertat de recursos rítmics utilitzats i per la encomanable melodia en la dansa cortesana.


ROPERIA XIMO, marxa mora de FRANCISCO VALOR LLORÉNS, amb la seva destresa em crea un ambient adequat que em transporta als contes de Les mil i una nits.
Escoltant les marxes mores TUDMIR de JOSÉ RAFAEL PASCUAL VILAPLANA i REINA de RAMÓN GARCÍA SOLER, vull destacar que les diferents veus que s’escolten són fonamentals, ja que els elements rítmics utilitzats subratllen la grandesa de les obres. 
Dels pasdobles dels mestres de la veïna localitat de Muro, FRANCISCO ESTEVE PASTOR amb la seva obra JOSE ALMERIA i RAFAEL ALCARAZ RAMIS  –PEPITO EL MOLINER-, em quede en els diàlegs musicals utilitzats i en el saber posar les notes adequades en el llocs adequats. 
Respecte a l’obra AMBUT, fanfarria-marxa escrita pel sub-director actual de la banda ANDRÉS ARÉVALO COTS, opine que en aquesta obra ha sigut molt important que el seu autor domine tot tipus d’instruments musicals, i per això el resultat rítmic i melòdic aconseguit ha estat realment fantàstic.

La dansa LA MOIXERANGA és el Leit Motiv de TABAL I SARAGÜELLS, aquesta dansa molt arrelada en les nostre terres em pareix un bon encert plasmar-la en el pas masero, sent l'autor d'aquesta obra l'albaidense MARIO ROIG VILA.
Benedicto Ripoll Peidro,
                 músic de la Banda de la Cruz Roja
               (Actual Unió Musical d'Alcoi).
FRIGILIANA, la marxa solemne d’ÒSCAR VICENT VIDAL I BELDA, exercita una nova forma d’escoltar aquest tipus de música i t'ajuda a veure les connexions, entre els diferents actes de la festa.  
Les dos últimes obres del Concert van ser, la marxa mora ELDA composta pel mestre AMANDO BLANQUER PONSODA i ALCOI, ESCATA I DESTRAL marxa cristiana de RAFAEL MULLOR GRAU, de les quals opine que aquestes composicions no han sigut soles creades per a desfilar en les nostres festes, sinó que són signes evidents per entendre el que és la música i el que és la festa.

Per finalitzar, gaudint del disc de CARLOS PALACIO GARCIA -Integral de l’obra per a piano- vaig llegir en la seva portada aquest fragment:  Per a mi, la música no és una ciència tancada o una disciplina de laboratori, sinó, matèria viva i sonora que serveis per commoure el cor de l’home.
He elegit aquest text perquè reflexa l’emoció que van saber transmetre al públic assistent, tots els membres de la banda dirigida pel seu diretor FRANCESC XAVIER MARTÍNEZ MARTÍNEZ.
Salut i Musica. 


27-04-2009 18:29
Usuari: Presi
Vull agrair al nostre estimat Compàs d'Espera l'article d'opinió de huí al diari Ciudad.
Gràcies pel teu suport i recolçament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada